// Вие четете...

Поведенчески модели

Актуален ли е бракът?

„От ранна закуска и от ранен брак няма разочарование.“

Актуален ли е бракът?

Вие решавате как да се развият нещата във времето, затова се възползвайте от тази своя власт. В мига, в който мъжът усети, че се отказвате от надеждите си да се видите в сватбена рокля, ще побърза да ги натика в килера. Ако му позволите, ще продължи да ви държи под наем „с право на закупуване“. Не го оставяйте да се отнася с вас все едно сте парцел в слабо застроената улица, където безпроблемно може да се наеме собственост срещу минимална сума. Накарайте го да осъзнае, че сте първокласен имот на скъпа улица, който е само за продажба.
Забележете, че да поставите тези условия не означава да го помолите да се ожени за вас. Въпросът е да се освободите от закостенялата идея, че трябва да чакате да поискат ръката ви както през 50-те на миналия век. Така умело са ви втълпили, че жените не могат да повдигат въпроса за женитбата, че сте загубили усета за собствените си потребности. Не живеем в 1950 година! По времето на нашите родители ухажването и женитбата са били съвсем различно нещо. Дамите са можели да си позволят да чакат мъжете да свършат цялата работа, защото на практика изборът на последните е бил доста ограничен, начина по които са живеели, са били отдалечени на по три-четири километра и в съседство можело изобщо да няма момичета, така че се налагало да изминават големи разстояния само за да мярнат някоя потенциална кандидатка, какво остава пък да намерят подходящата. Ухажването също не било шега работа – трябвало да извървяват целия път до дома на момичето, като пътьом дялкали послания върху дървета и скали, за да оповестят намеренията си пред останалите, оставяли тайни бележки в специални скривалища и изпращали димни сигнали, за да уведомят избраницата си, че идват. Тогава любовните ритуали били в много по-голяма степен изпълнени с романтика, защото младежите трябвало да се държат прилично не само пред своите възлюбени, но и пред бащите им. Момчето отивало в дома на девойката и молело за разрешение да поседи с нея в стаята, при това в присъствието на родителите, защото нямало помещение, където могат да се усамотят. В кулминацията младежът дръпвал таткото настрана и с изпъчени гърди и вирната брадичка тържествено молел за ръката на дъщеря му. Каквото кажел бащата, думата му била закон.
Цял живот ви учат, че ако един мъж ви обича, той ще ви ухажва и ще поиска ръката ви. Проблемът е, че това възпитание налага логиката на взаимоотношенията от двадесети в социалния контекст на двадесет и първи век. В днешно време мъжете разполагат с пребогат избор. Жени – с лопата да ги ринеш: работят рамо до рамо с нас, живеят в същите сгради, возят се в същите транспортни средства и се мотаят в същите нощни заведения като мъжете. С напредъка на технологиите мъжете могат да се запознават с жените, без дори да ги виждат на живо. Времената са различни и мъжете и жените трябва да се приспособят към тях. Фразата: „Щом иска да се ожени за мен, ще поиска ръката ми“, не е актуална. Мъжете няма да ви предложат, когато сте готова за това, а ще играят по собствените си правила, докато жените не поставят ясни условия и критерии и не започнат да ги отстояват. Не е нужно да падате на колене пред него, а само да му заявите, че искате да бъдете негова жена, и да определите срок, в който да се реши да ви предложи и да насрочи датата.
Ясно е, че няма да е лесно да пречупите мисленето си. Но нима е по-малко трудно да се срещате, живеете или дори да родите дете на някого, който няма намерение да узакони връзката ви, и след някоя друга година по-късно той да си хване пътя и да ви остави да си търсите нов мъж, да се справяте сама със сметките, които години наред двамата сте делили, или да отглеждате неговите деца без чужда помощ? Не че няма да успеете. Но признайте си, че ще е много трудно.
Въпросът е има ли алтернатива – да разчистите малките камъчета по пътя, който сте предначертали, и да му заявите какво желаете и очаквате от него. Дайте му да разбере каква е стойността ви и че ще трябва да плати определена цена. Рекламирайте се като рядка стока, която възнамерявате да обявите за продажба по Интернет. Изтъкнете му отделните си достойнства – уважавате го, обожавате го, нежна сте, обръщате му внимание, точна, мила и вярна сте, готова да му родите деца и да ги обичате безумно – но може да ви притежава в замяна на солидна инвестиция. Нуждаете се от внимание, вярност, подкрепа, нежност, точност, доброта и обноски, включително в дребните жестове, като да ви отваря вратата и намества стола, искате още уважение и най-вече – любов. А в знак на чувствата му – пръстен с диамант и разходка до олтара.
Когато го поставите пред фактите, вниманието му ще бъде привлечено от високата цена, която си определяте. Ще се запита дали наистина струвате толкова. Ако му се стори много, ще ви подмине. Но след като не осъзнава какво съкровище сте, той не ви трябва. Явно иска просто да ви наеме. Хората като него не се отнасят към собствеността с грижата на добър стопанин. Използват имота и щом намерят нещо по-добро, разтрогват договора и се изнасят.
Имате нужда от човек, готов да плати високата цена за хубавия парцел, който търси място, където да се нанесе и устрои, който ще се грижи за моравата, ще поправи канализацията, ще боядиса къщата, ще я обзаведе и чинно ще плаща ипотеката. Иначе казано, онзи, който ще създаде дом. Именно такъв партньор ще поеме своята отговорност във връзката и ще ви зададе големия въпрос. Защото момчетата просто пребивават някъде, а мъжете си строят дом.
Накарайте го да постъпи мъжки. Ако не ви обича, няма да се главоболи и лесно можете да си направите изводите. Ала ако сте жената на живота му, той с радост ще заяви чувствата си към вас, ще се погрижи за нуждите ви и ще ви закриля. Най-висшият израз на любовта на мъжа е признанието „Това е моята съпруга“. Нормално е в началото да бъдете приятелката му, майката на детето му или годеницата му, ала с течение на времето трябва да направите следващата решаваща крачка най-малко защото заслужавате яснота относно живота си с него. Всички вие се нуждаете най-много от отговор на въпроса, накъде вървят отношенията с любимия ви, дали ви обича, единствена ли сте за него и какво бъдеще чертае той за двама ви.
В това се заключава всичко накратко. Всеки мъж знае, че един ден това ще се случи. Възможно е да не се чувства готов, но ако пък вие сте, това означава, че не сте един за друг. Не пилейте ценни години, упътени в грешна посока. По-добре потърсете някого, който иска да извърви пътя заедно с вас.
Ясно е, че причината да има толкова много неомъжени дами на около 35-годишна възраст е, че някъде в миналото си са пропуснали момента да отстоят позицията си и да продължат напред. Проявете твърдост, наложете своите критерии и вижте дали и доколко той ще отвърне на очакванията ви. Мисията на мъжа в живота е да закриля дамата на живота си, а тя го кара да се чувства горд от това, че е неин съпруг.
Всяка дама също може да открие своя съпруг. Не позволявайте да попаднете в редиците на не успелите в любовта жени. Научете се да поставяте себе си на първо място. Потрудете се връзката ви да се развие според вашите очаквания и накарайте човека до себе си да се раздаде докрай. Запомнете, че основна причина за провала е страхът. Той ви парализира и отнема волята ви да следвате мечтите си. Не се бойте, че ще загубите партньора си, защото – ако наистина ви обича, той няма лесно да се откаже от вас.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар