// Вие четете...

Управлението

Ако се оправдавате, означава ли, че не сте прав?

„Някои хора като ги уважиш, ти се качват на главата. Ако си премълчиш когато влезе, той ще си вкара и магарето.“

„Шегобиец”

Има такива подчинени, които от време на време се шегуват по адрес на своя ръководител. Както се казва във всяка шега има частица истина. Разбирайте го както искате – и едната и другата формулировка имат смисъл. А целта на действията на манипулатора е да дръпне струната на желанието за собствена значимост на своя ръководител. На ръководителя му става неприятно – отправили са му критика. Но вътрешно се успокоява, все пак това е шега, нека се по забавлява. А всъщност ръководителят трябва да разбере, че това, което прави манипулаторът, не е случайно. Той много иска да види реакцията на шефа си. Ако го „преглътне” може да му се „качи на главата”. Шефът може да отговори по различен начин и от силата на репликата му зависи дали манипулаторът ще се шегува с него по същия начин и за напред.
Съвет към ръководителят – подхванете шегата на манипулатора, а за проявената му дързост да се шегува така, го накажете. И в никакъв случай не се оправдавайте – „който е прав не доказва, а който доказва – не е прав”, но и не пренебрегвайте шегата (проявената дързост).

„Фигаро”

Той толкова бързо се премества в пространството, че на хората им остава само да се чудят на неговата енергичност. Този човек би могъл спокойно да работи на две – три места и никой да не разбере за това. Той е оптимист, винаги е в добра форма. Усмихва се. Бързо се ориентира и осмисля нещата, но практически никога не изслушва колегата си, който го е потърсил заради някакъв проблем. Щом колегата му започне да говори, „Фигаро” веднага го прекъсва с думите „Разбрах всичко” и започва да говори вместо него. На колегата не му остава нищо друго, освен да кима с глава в знак на съгласие, тъй като не успява да следи мисълта на „Фигаро”, а и не му се иска да изглежда глупаво. „Фигаро” дава ясни разпореждания, пита повторно дали всичко е ясно. За него не е проблем да „се представи” пред началството. Като никой друг, той се е научил да се отчита. Всяка своя малка заслуга ще представи за толкова голяма, че нито един шеф няма да го заподозре, че преувеличава. Всяко обвинение отправено към „Фигаро” веднага ще бъде разбито с неговото отработено през годините „Аз ви предупреждавах”.
„Фигаро” не обича да се кара със своите колеги. Какъв смисъл има да си разваля отношенията с тях. Ще се оплачат на шефовете заради честото му отсъствие от работа. Нужно ли му е това. Всички го мислят за хитър, за това не го обичат, но понеже го считат за предприемчив, за това пък го уважават.
Той преувеличава своята информираност, своите знания и възможности. Най-често манипулира началника си, като дърпа струните на страха, на вината, на патриотизма и на желанието за собствена значимост.

Коментари

Все още няма коментари

Публикувай коментар